dimanche 14 janvier 2018

Una sopa de xirivia / Une soupe de panais

Mai heu tastat el gust amarg de la xirivia?
Un sabor exigent, d'una urgència mai probada.

Combinat en una sopa espessa, fumant, tancada
entre les parets cegues d'una cassola de ferro

colat, amb la tendresa d'una carbassa Butternut
de pell llisa i oblidada. No la rebreu pas. Ella

us vindrà a abraçar, com una amant somiada, a punt
d'agafar el bus cap als barris alts de la goxdivina

capital. Li donareu les gràcies a l'estimada per haver
obert el receptari a la pàgina que us faltava cap a

l'Itaca dels sabors. Escates de sal? Un polsim. Nata
espessa? Una bona cullerada. I la mort us deixarà en pau.

Un temps.

***

Avez-vous jamais goûté la saveur amère du panais ?
Un goût exigeant, d'une urgence jamais éprouvée.

Combiné en une soupe épaisse, fumante, enfermée
entre les parois aveugles d'une casserole de fonte,

avec la tendresse d'une courge Butternut
à la peau lisse et oubliée. Vous ne le recevrez pas. Il 

viendra vous embrasser, comme une amante rêvée, sur le point
de prendre son bus en direction des hauts quartiers de la divine

capitale. Vous remercierez votre aimée d'avoir ouvert
son livre de recettes à la page qui vous manquait vers

l'Ithaque des saveurs. De la fleur de sel ? Une pincée. De la crème 
épaisse ? Une bonne cuillerée. Et la mort vous laissera tranquille.

Un moment