mardi 8 mars 2016

Un tast de «L'illa dels arbres vençuts» d'en Joan Pons

El poeta ens acull al seu pis de l'Eixample barceloní. Decorat amb gust, càlid a les fosques, deixa passar, per un finestral, a una terrassa profunda i clara on tinc la sorpresa de veure una reproducció, a escala, de la vegetació de l'illa. Seiem. A un pam, a la dreta, el volum prim es confon amb la fusta de la taula. Hi veig com un símbol.

60 pàgines, 21 poemes tancats per un epígraf del Shakespeare, una il·lustració per la seva estimada Tònia Coll i un epíleg metapoètic de l'Antònia Vicens.

Per qui vol buscar-hi traces de l'illa familiar -Menorca-, en trobarà per tot arreu l'empremta nostàlgica. Mes el poemari no s'hi limita. Hi ha poemes sobre la ciutat d'adopció del Joan Pons -Barcelona-, la jardineria urbana -una mena d'autoretrat?-, una habitació de Frankfurt, la perspectiva vital de les persones de més de cinquanta anys i un relat deliciós de sis pàgines en versos lliures titulat «La veritable història de l'Estàtua de la Llibertat». És a dir unes quantes variacions sobre l'illa modèlica, les petites illes que cadascú té a dintre. En llegir en tan poques pàgines, ritmades per persones i figures -qui no s'enamoraria de la seva ballarina?-, tot un compendi del món íntim amb tots els uts i els tuts, hom té ganes de jugar amb els versos del Jorge Manrique i de concloure per:

«Nuestras vidas son las islas que van a dar a la mar que es el vivir.»


Joan Pons, L'illa dels arbres vençuts, Calonge: AdiA Edicions, col·l. Ossos del Sol /17, febrer de 2016.